Warsawa - opomíjená metropole

White Black Light Modern Minimal Photography Portfolio Website-13

Dzień dobry! Warsaw. 

V srpnu jsem se rozhodla velmi spontánně navštívit Polsko. Prvotní myšlenka byla, že pojedu do Gdaňska s mojí maďarkou (čti maďarský ohař), ale zůstala jsem jen u myšlenky, ale Polsko bylo stále ve hře. Chtěla jsem jet někam blízko, na pár dní a objevit něco zajímavého. Díky Airbnb jsem prohledala zajímavé apartmány, jak už z minulého blokového článku víte, miluju designové byty, místa, hotely. Díky Airbnb jsem narazila na Warsawu, která splňovala především blízkost a hezké ubytování. Popravdě jsem moc od ní neočekávala, není tolik vyhledávaná jako třeba Krakow a taky je to spíše metropole než historické město, ale rozhodně toto město má, co nabídnout. Už jen, když jsme se blížili do města jsem si řekla, sakra tohle bude dobrý výlet! A taky, že byl. Pro ty, co Warsawu nenavštívili, tak vám jí zkusit přiblížit a napsat pár tipů, co rozhodně ve Warsawě nevynechat a myslím, že si jí zamilujete stejně jako já.

White Black Light Modern Minimal Photography Portfolio Website-12Ubytovali jsme se v centru, hledala jsem hlavně apartmán, který nabízel i parking. Protože ve Warsawě stejně jako v jiných velkých městech, jen tak někde nezaparkujete. Ve městě jsme byli 3 dny, v mém diáři byl docela velký seznam míst, které chci vidět. Upřímně, stihli jsme třetinu. Co se Polákům nedá vytknout, tak je to jídlo, vstřícnost a přátelskost. Jo a hlavně, je tam levné, co si budeme, nafta 35,- no není to nádhera? :D Hned první den, po ubytování jsem šli večer do centra. Chtěli jsme stihnout výhled z paláce kultury a vědy (Pałac Kultury i Nauki). Jedná se o dominantu Warsawy, místní jí teda moc rádi nemají, především díky vztahům Polska s Ruskem. Nicméně tato dominanta nabízí neuvěřitelný výhled na mrakodrapy - doporučuji Palac navštívit večer, kdy všechny budovy svítí. Výtah vás vyveze do 30. patra, kde můžete strávit kolik času chcete. Naposledy výtah vyjíždí v 20h. Tiket si můžete koupit předem online za 20 zł.  

Staré město (Staré miesto)

A pro koho není metropole, ale má rád spíš historické města, tak staré město bude pro něj. Varšavské staré město je opravdu perlou. Staré město je také zařazeno na seznam světového dědictví Unesco. My jsme teda navštívili Královský hrad, je zde nejstarší Staroměstské náměstí na kterém naleznete několik desítek kaváren a restaurací.

White Black Light Modern Minimal Photography Portfolio Website-14Food Town

 

Jak jsem zmínila na začátku článku, v Polsku je vynikající jídlo, objevila jsem tam Food Town. Docela bych to srovnala s Manifestem v Praze. Líbí se mi tyto koncepty. Naleznete tady mnoho různých světových kuchyní (italskou, asijskou, polskou atd.) Na co upozorním je rezervace, kterou jsme neměli a byl to docela problém, zúžil se nám výběr restaurace, všude bylo prostě plno. Jako bonus, vůbec se nemusíte koukat na ceny, za skvělé jídlo nezaplatíte víc než u nás, troufám si říct, že i méně. Poté naše kroky vedli na Gin&tonic do The ROOF Skybaru, který se nachází na vrcholu moderního Crowne Plaza Warsaw, nabízí městský a nadstandardní zážitek z drinků a také i jídla. Bar je ve 21. patře a je rozdělen na 2 části stylový vnitřní salonek s okny od podlahy ke stropu a část venkovní terasu, je obklopena úžasnými výhledy na panorama města a mrakodrapy.

White Black Light Modern Minimal Photography Portfolio Website-2

White Black Light Modern Minimal Photography Portfolio Website-3Takže, jestli se chystáte do Waršavy nebo o ní přemýšlíte, tak vám jí mohu jen doporučit. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz