HOLA! Barcelona

White Black Light Modern Minimal Photography Portfolio Website-9 

Konečně, to jsem si řekla, hned, když pandemie ustoupila a cestování se rozvolnilo. Miluju cestování a tak nějak. mi dost chybělo.

Do karet mi trochu nahrálo to, že jsem letos oslavila kulatiny. A tak jsem si řekla, že se vydám vstříc nových zážitků (po roce sezení doma). Netajím se tím, že miluji Španělsko, jejich kulturu, jazyk, architekturu a v neposlední řadě jejich životní styl. A tak jsem si koupila letenky do Barcelony, kde jsem byla asi třikrát. Ale musím říct, že je to pokaždé jiné. Navíc se tam měl uskutečnit koncert skvělého španělského zpěváka Pabla Alborána (krásný chlap:D). Takže jsem to spojila s koncertem, který se konal na krásném místě. Jo, a hlavně, jsem se chtěla podívat na nově otevřený butik od PDPAOLA. A to je taky jeden z důvodu, proč píši tento článek.

 

HOUSE OF PDPAOLA

Značka otevřela svůj první vlajkový butik na Avenida Diagonal, barcelonské nákupní ulici, která je lemována palmami. Jedná se o velkou prodejnu, je navržena jemnými a jednoduchými prvky, prodejna vás uvnitř zaujme a doslova nadchne. V butiku jsou vystaveny všechny kolekce značky, včetně řady jemných šperků, a je zde také prostor věnovaný kolekci MOTION, kterou si také můžete online zakoupit i u nás. White Black Light Modern Minimal Photography Portfolio Website-8

Hotel Barcelona 1882

V Barceloně jsme chtěly strávit pár dnů, užít si hezké počasí a hlavně byl v centru dění. Zvolily jsme hotel s výhledem na Sagradu Famíliu - Hotel Barcelona 1882, pro odkaz stačí kliknout na tučně označené. Musím to přiřadit mezi tipy, jestli jste ten typ člověka, co má rád hezké místa, design, tak to budete na správném místě. Tento hotel nabídne velmi příjemné prostředí hotelu, nádherný interiér a terasy s výhledem na Sagradu Famíli, kdo by si nechtěl zaplavat v bazénu s naprosto dokonalým výhledem? Tento hotel se řadí mezi top výběr v Barceloně a já vám ho můžu jen doporučit. Tento hotel není úplně ve středu centra, ale docházkově všude dojdete pěšky. My teda prošly celou Barcelonu pěšky, až na transfér letiště a hotel.

White Black Light Modern Minimal Photography Portfolio Website-3

KLASIKA, KTEROU MUSÍTE VIDĚT ,,MUST SEE"

PARK GÜELL & GAUDI

Pokud se budete nacházet v Barceloně, tak rozhodně Park Güell je důležitá atrakce, kterou zkrátka musíte vidět. V roce 1900 Eusebi Güell, člen bohaté a královské rodiny z Barcelony, pověřil Antoniho Gaudího vybudováním luxusního rezidenčního parku na nevyužitém pozemku na severovýchodě Barcelony. Původně se tedy mělo jednat o zahradní město, ale bohužel tento návrh nevyšel. Tento kouzelný park je tedy velkolepým díle španělského architekta, jehož památky najdeme po celé Barceloně, ještě se několikrát o něm zmíním. Architekt Gaudí chtěl svými návrhy zdůraznit všudypřítomnost Boha v parku Güell. Gaudi chtěl znovu vytvořit typický britský styl rezidenčních čtvrtí, odtud pochází slovo „Park“ v parku Güell. Park Güell byl budován 14 let a tento městský park je od roku 1984 na seznamu světového dědictví UNESCO.

Salamandr / drak

Co vyniká hned za vchodem, jsou dvojité dračí schody. Tento drak neboli mlok se skládá z mnoha mozaik a je pravděpodobně nejfotografovanější částí parku. V polovině schodiště můžete vidět také státní znak Katalánska. Nad mlokem je trojnožka tvořená třemi hady.

Mozaikové lavičky Parc Güell

Když budete pokračovat po schodech v parku Güell, dorazíte do řeckého divadla nad hypostylovou místností. Toto přírodní divadlo se nazývá Plaça de la Natura. Tehdy bylo určeno pro divadelní představení pod širým nebem, které sledovali diváci sedící na mozaikových lavicích. Lavičky tvoří balustrádu, která toto náměstí obklopuje a nabízí nádherný výhled na město Barcelonu.

Zmíním akorát jednu aktuální informaci. Ještě 3 roky zpátky jste se mohli dostat do Güell Parku do určitých části zdarma. Momentálně díky Covidu, který měl vliv snad na vše už je celý park zpoplatněn. Cena vycházela kolem 300kč, jak říkám za málo peněz hodně muziky. White Black Light Modern Minimal Photography Portfolio Website-4

 SAGRADA FAMÍLIA

Tak tohle je prostě nutnost. Kdo by neznal chrám Sagrada Família. Opět je to dílo architekta Antoniho Gaudiho. Stavba tohoto svatého chrámu byla zahájena 19. března 1882. Původně vycházel z plánů architekta Francisca de Paula del Villar, ale v roce 1883 dostal architekt Antoni Gaudí za úkol pokračovat ve stavbě katedrály Sagrada Família. Poté, co Gaudi obdržel anonymní dar, rozhodl se nahradit původní návrh gotického obrození modernějším a inovativnějším chrámovým designem. Jediný případ, kdy byla stavba na několik let zastavena, bylo během španělské občanské války. Až do své smrti v roce 1926 na chrámu pracoval Gaudi a od té doby se po něm vystřídalo několik architektů. 

Pozoruhodné je to, že stavba tohoto chrámu není stále dokončena, konec se plánuje v roce 2026. Jsem zvědavá, zdali se jim to opravdu podaří. U Sagrady je docela fajn si hlídat věci, obecně se tam velmi krade. Musím říct, že během března tam nebylo tolik turistů, jak třeba v hlavní sezoně (během léta). White Black Light Modern Minimal Photography Portfolio Website-6

 BARCELONETA

Tato rozkošná přímořská čtvrť je domovem nejlepších barcelonských pláží, krásné architektury a lahodných tapas.

Pokud máte namířeno do města, je pravděpodobné, že do svého plánovaného itineráře zahrnete i  pláž Barceloneta nebo oblast La Barceloneta. My jsme to vzaly na trh na nejznámější LA RAMBLU a pak do přístavu a procházkou na pláž. 

Historie přístavu sahá až do letních olympijských her v roce 1992, na kterých byla struktura původně vytvořena pro ubytování. Dnes působí jako krásný přístav k odpočinku a kochání se výhledem na moře a písek. Existuje dokonce rybí socha, kterou navrhl Frank Gehry, nazvanou Piex Olímpic.White Black Light Modern Minimal Photography Portfolio Website-7

 

 MERCADO DE LA BOQUERIA & JÍDLO

Nejbarevnější trh, který jsem kdy viděla. Lákají vás nejen ty barvičky, ale ty vůně..ach. Tento trh naleznete jak jsem již psala na nejznámější ulici La Rambla. Na trhu najdete širokou škálu čerstvého ovoce, zeleniny, ořechů a semen, sladkostí a také masa, ryb, sýrů a mléčných výrobků. I když si však na trhu nic nekoupíte, stojí za to ho navštívit sám o sobě, jen abyste nasál atmosféru a explozi barev z čerstvého ovoce ve stáncích. Co se týká obecně restaurací, zbytečně drahé je to právě na La Rambla, jinak kdekoliv jsme si zašly na jídlo, bylo skvělé. Líbí se mi, jak si španělé užívají ranní brunche, snídají až do 11 hodin, ty jejich pekárničky na každém rohu. Určitě si zajděte na tapas, sangrii a paellu. Nějaké naše doporučení: Flax&Kale, La bar Salada, Les Quinze Nits.

White Black Light Modern Minimal Photography Portfolio Website-10

Palau De La Música Catalana

A to nejhezčí na závěr. Palau De La Música je koncertní sál, navrženo katalánským architektem Lluísem Domènechem i Montanera. Je to další skvost, přiznám se, když jsem se vydala na koncert Pabla Alborána, vlastně jsem netušila, jak nádherné místo to bude. Opět se toto dílo řadí do dědictví UNESCOTato hlavní barcelonská koncertní síň vás uchvátí nejen exteriérem, ale zejména dechberoucím interiérem.Teda alespoň mě teda uchvátila. 

 

White Black Light Modern Minimal Photography Portfolio Website-11

A pro milovníky španělské hudby, přidávám odkaz na skvělého Pabla. https://www.youtube.com/watch?v=PO7Q7SD1JSk enjoy. 

.

.

.

Pokud se do Barcelony chystáte, věřím, že budete nadšeni stejně jako já. Jak říkám, Barcelona je takové velké umělecké dílo. 

Veronika z withus.cz

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz